+ 46 234-623-213
0
kn0,00
  • An empty cart

    You have no item in your shopping cart

Što je batat?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Iako još nepoznat široj hrvatskoj javnosti, batat sve više ulazi u kuhinje vrijednih domaćica, vrhunskih kuhara, pobornika zdrave prehrane i istraživača novih kultura.
Batat ponosno nosi titulu jednog od najzdravijeg povrća te svojim nutritivnim vrijednostima doprinosi zdravoj prehrani i kvaliteti života.

BATAT [Ipomena batatas L.]
Zbog oblika, načina pripreme i uzgoja, nazivaju ga slatkim krumpirom, to je amerikanizam za povrće iz porodice slakova [Convolvulaceae] i nema dodirnih točaka s krumpirom.
Da, batat je slak, suptropska biljaka narančaste, bijele, žute, crvene ili ljubičaste boje, okruglog ili duguljastog oblika, prosječne težine 250g ali pojedini primjerci mogu narasti i do nekoliko kilograma.
U prehrani koriste se sekundarna zadebljanja gomolja i mlado lišće za salatu ili čaj i to preko 5000 godina dok najveći proizvođač, kao i u mnogočemu, je Kina.
Batat je visokoenergentska namirnica, bogata vitaminima i mineralima, značajna posebno za djecu, sportaše, dijetalce i dijabetičare.

Zašto je batat tako poseban?

  • Odlikuje ga visoka količina beta-karotena (200 g batata sadrži beta-karoena kao 5 kg brokule)
  • visok udio vitamina E, bitan za srce i krvne žile
  • nizak glikemijski indeks omogućuje slabiju apsorbciju glukoze u krv
  • velki izvor dijetalnih vlakana, bitnih za pravilno funkcioniranje probave i smanjenje rizika raka debeleog crijeva
  • sadrži velik izvor flavonoida (betakaroten i vitamin A), snažni antioksidansi važni za dobro funkcioniranje mozga
  • bez masti i kolesterola

Hranjive vrijednosti i kemijski sastav batat možete provjeriti na slijedećem linku:
Hranjive vrijednosti batata[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2364″ img_size=”1200×400″][/vc_column][/vc_row]

Login

Lost your password?